Är du ansvarig för upphandlingar där det skall ställas krav på entreprenadens förhållande till hälsoaspekter-, miljöarbetet och förnybarhet?
Fram tills idag så har många använt sig av den svenska fina SP-listan som grund på kraven för hur miljöanpassat ett smörjmedel är, och då främst för hydrauloljor.
Problemet med de krav som ställs och möts där inte har någonting alls med förnybarhet att göra. Visst är det absolut viktigt med kraven på att en olja snabbt skall brytas ner, vara giftfri för människa & vattenlevande organismer samt att den inte ackumuleras i näringskedjan. De här kraven är ofta det som många använder för att definiera att en olja uppfyller kraven för att få kallas för en EAL – Environmentally Adapted Lubricant = Miljöolja.
Vi glömmer dock ett av de absolut viktigaste kraven i sammanhanget = Förnybarhet!
Här har vi ett krav som måste förtydligas och sättas högt upp på listan vid kravställningen. En syntetisk ester baserad på exempelvis en blandning av raps- och solrosolja har i princip alltid en liten del av fossilt innehåll. Oftast i form av den alkohol som använts i produktionsprocessen men det kan även finnas med fossila tillsatser i den färdiga produkten.
Vi på EAL Sweden anser att kraven bör på förnybarhet (dvs molekyler yngre än 150 år) bör vara ett absolut grundläggande krav och att vi förslagsvis lägger kraven på åtminstone följande nivåer:
a) Syntetisk ester Hydraulolja > 90% förnybar råvara
a) Syntetisk ester Växelolja > 85% förnybar råvara
b) Naturlig ester Conveyor-, Såg- och Transmissionsolja > 97% förnybar råvara
Utöver dessa krav så bör även oljorna vara certifierade enligt kraven i certifieringsprocessen för ”EU Ecolabel”
Låt oss diskutera och fundera på nästa steg i upphandlingarna – det är dags för det nu!